SU JOK – TERAPIA UNGHIILOR

terapia unghiilor

      Terapia unghiilor reprezinta una dintre noile metode terapeutice care permite efectuarea diagnosticarii si tratamentului afectiunilor numai prin zonele unghiale ale degetelor, mainilor si picioarelor.

Unghiile sunt situate pe varful degetelor, adica pe acele locuri ale corpului care sunt maximal indepartate de centrul lui. Aceasta inseamna ca in sistemul spatial al corpului fizic, comparativ cu celelalte zone, portiunile unghiale se dezvolta in ultimul rand. La formarea fatului, mai intai apar capul si trupul, pe urma extremitatile, mainile si picioarele, iar in final apar degetele cu lamelele unghiale pe varfuri. Astfel etapa finala a formarii corpului o reprezinta crearea unghiilor, in regiunea carora, in forma unor sisteme de corespondenta, este concentrata informatia despre intreg corpul uman.

Prin regiunea unghiilor trec caile tuturor energiilor care circula in corpul uman.

unghii

CELE TREI FORTE MARETE ALE NATURII

Frumusetea si diversitatea universului, oportunitatea si evolutia elementelor lui reprezinta rezultatul unei interactiuni bine organizate a trei forte fundamentale:

– Homo
– Hetero
– Neutro

Forta Homo (asemanator, similar) tinde sa pastreze totul intocmai caracterului statornic.

Forta Hetero (altul, diferit) tinde sa introduca schimbari in tot ce exista.

Puterea Neutro (nici una, nici alta) reprezinta sursa celor doua forte conflagrante si opuse intre ele, pe care le controleaza mentinand echilibrul si armonia universului ce ne inconjoara.

Cunoscand proprietatile acestor trei forte fundamentale, nu este greu sa determinam apartenenta oricarui fenomen la una din cele trei categorii, precum si sa gasim si alte elemente ce formeaza cu el asa-numitul complet trinitar.

La baza creatiei universului se afla unitatea a trei elemente constitutive:
– materia (Homo)
– informatia (Hetero)
– energia, care indeplineste rolul intermediar (Neutro)

In lumea materiala exista trei stari ale substantei:
– solida (Homa)
– gazoasa (Hetero)
– intermediara – lichida (Neutro)

SCURT ISTORIC
Istoria artei curative contine un numar foarte mare de dovezi care confirma interesul terapeutilor pentru regiunea unghiei.

In cel mai vechi tratat chinez de medicina “Ney Tzin” se mentioneaza despre o legatura invizibila dintre unghii si ficat; in exterior ficatul este reprezentat de asemenea prin unghii.

Culoarea verzuie a unghiilor indica faptul ca ficatul este afectat, daca insa au o tenta spre negru si sunt acoperite de striatii dungate, aceasta indica o obturatie a vezicii biliare.

boala unghii

O expresie larg raspandita in medicina chineza suna cam asa: “unghiile sunt partea exterioara a tendoanelor”. De aceea in cartea lui “Su Vani” se spune ca “ficatul are legatura cu tendoanele, iar luciul sau se reflecta in unghii…”

Astfel tamaduitorii antici chinezi considerau ca starea ficatului si a tendoanelor poate fi apreciata dupa aspectul unghiilor.

tendon

La o stare buna a ficatului, tendoanele sunt rezistente si puternice, iar unghiile sunt elastice si tari. La slabirea functiei ficatului tendoanele sunt slabe, iar unghiile sunt moi, deformate si au grad ridicat de fragilitate.

In afara de faptul ca, in trecut, se diagnosticau afectiunile dupa aspectul unghiilor si al zonelor invecinate, prin aceleasi regiuni ele erau vindecate eficient. Se mai cunoatea de asemenea ca punctele meridianelor mainilor si picioarelor (vezi materialul cu Meridianele corpului uman pe https://noutati.energoterapie-reiki.ro/ ), care se situeaza langa unghii, apar ca unele dintre cele mai active in sistemul meridional.

In acupunctura clasica se folosesc punctele cu denumire comuna de siuan situate pe varful degetelor. Cea mai importanta particularitate a punctelor siuan este aceea ca actionand asupra lor se schimba rapid starea intregului organism, fara a se limita la un efect curativ local.

Din timpuri stravechi se crede ca:
– unghiile de culoare roza marturisesc un caracter constant si dur
– unghiile cu suprafata accidentata, indoita sau rasucita dau dovada de o fire autoindependenta.
– cele scurte, groase si tari denota furie.
– cele palide si rotunde indica faptul ca stapanul lor nu este om de incredere.
– unghiile late arata sanatate si forta fizica, precum si optimism si tendinta de a-i domina pe altii.

Exemple:
– o unghie scurta si plata marturiseste o afectiune organica a inimii.
– dimensiunea mare a semilunii si lipsa semilunii indica nevroza inimii.
– o unghie mare convexa arata tuberculoza plamanilor.
– forma triunghiulara a unghiilor arata diagnosticul de boala a coloanei vertebrale si a maduvei spinarii.
– unghia roasa se califica drept simptom de nevroza.

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA UNGHIEI

Unghia reprezinta o placa cornoasa la om, care creste pe partea dorsala a varfului degetelor de la maini si picioare.

O particularitate a patului unghial este lipsa totala a stratului de grasime subcutanat. Un astfel de strat lipseste de asemenea in pleaoape, in regiunea labiilor mari si mici iar pe nas, pe pavilionul urechii, pe chenarul rosu al buzelor el este foarte mic de numai circa 2mm.

anatomia unghei

Unghiile apar in luna a treia de viata intrauterina si cresc incet. Doar in a saptea luna lama unghiala incepe sa depaseasca tesuturile moi ale ultimelor falange.

La copiii nou-nascuti si sugari latimea unghiilor este aceeasi la ambele maini. Ulterior, pe mana dominanta care manifesta o activitate mai pronuntata si, respectiv, mai multe proprietati Hetero, se observa o crestere mai mare a unghiilor in latime comparativ cu mana mai putin activa.

SISTEMELE DE CORESPONDENTA ALE UNGHIILOR

Prin regiunea unghiei si a zonelor alaturate ei se poate exercita o actiune curativa rapida si eficienta asupra tuturor organelor corpului. Aceasta influenta se efectueaza de la distanta (adica lucrand pe unghie, pe lateralele ei, pe capul sau marginea unghiei, pe zona cuticulara sau radacina unghiei), tratand toate organele corpului uman.

Diferiti autori au descris o cantitate mare de sisteme de corespondenta, cu diverse forme si localizari.

Cele mai cunoscute sunt:
– sistemele palmelor si al talpilor
– sistemele degetelelor si al falangelor distale
– sisteme situate pe irisul ochiului
– sisteme situate pe pavilionul urechii
– sisteme situate pe limba.

METODE DE TRATAMENT PRIN INTERMEDIUL LAMELOR UNGHIALE

Tratamentul incepe intotdeauna cu etapa de diagnosticare. Referitor la sistemele de corespondenta ale unghiilor, diagnosticarea inseamna cautarea celor mai dureroase puncte, unul sau mai multe, situate atat in regiunea lamei unghiale, cat si la periferia ei adica pe lateralele unghiale, pe rotunjimea unghiei, la radacina unghiei. Punctele dureroase aflate sub unghie pot varia de la unul la trei-patru puncte. Initial o sa spuneti ca nu aveti nici o durere sub unghie/unghii dar o sa vedeti ca dupa palpare, masare, intindere, stimulare, etc o sa simtiti niste dureri intepatoare, arzatoare ca o flacara a aparatului de sudura, care se resimt pana in interiorul organelor bolnave.

La alegerea unghiei in vederea tratamentului, am la dispozitie mai multe feluri de abordare. Cel mai simplu pentru mine este sa examinez atent unghiile de pe maini si picioare cu scopul gasirii pe cele mai schimbate din punct de vedere al:

– culorii
– formei
– temperaturii
– sensibilitatii

In afara de aceasta metoda, la alegerea unghiilor in vederea efectuarii tratamentului eu ma conduc dupa legaturile existente intre ele si organele interne ale corpului. Legaturile pot fi directe, incrucisate sau mijlocite – efectuate prin structurile sistemelor energetice unitare ale corpului si anume chakrele si meridianele.

Fiecare unghie de pe mana sau de pe picior, situatata pe degete incepand cu al doilea pana la al cincilea, se afla intr-o stansa legatura cu un anumit organ visceral, plin, adica totalitatea care se află în cavitățile craniană, toracică și mai ales abdominală, precum si cu una din glandele cu secretie interna.

Dupa cum vedeti legaturile cu organele cavitare sunt mai puternice la unghiile mainilor, iar legaturile cu organele viscerale la unghiile picioarelor.
Glandele cu secretie interna au o natura intermediara, neutra, de aceea ele sunt prezentate atat pe unghiile picioarelor cat si pe unghiile mainilor.

La alegerea unghiei de pe mana sau de pe picior, ma conduc dupa caracterul afectiunii, patologiile acute le tratez prin unghiile mainilor, iar patologiile cronice prin unghiile picioarelor.

Si dau cateva exemple:

– la afectiuni ale ficatului efectul maxim il obtin in urma stimularii punctelor dureroase din regiunea degetului al cincilea al piciorului stang.
– la o afectiune acuta a glandei tiroide tratamentul se sfectueaza prin unghia degetului al doilea al mainii stangi.
– afectiunile stomacului le tratez prin unghia degetului mic al mainii drepte.
– asupra maduvei spinarii actionez prin unghia degetului al patrulea de la mana stanga.
– unghiile degetelor mari ale mainilor si piciorelor ma ajuta sa vindec bolile capului si sa insanatosesc intreg corpul fizic uman.

Cand tratez unghia degetului mare fie de la mana fie de la picior, obtin o influenta puternica asupra capului si vindecarea bolilor aferente, iar daca tratez degetul aratator al mainii drepte sau al piciorului drept vindec afectiuni ale mainii drepte.

Cele mai indicate metode de stimulare si tratare a punctelor cunoscute pe unghii sunt:
– masajul
– folosirea stimulatoarelor speciale de suprafata
– terapia cu seminte sau Semintoterapia
– incalzirea cu moxe
– actionarea prin culori
– actionarea prin lumina sau vibromasaj
– magnetoterapia

Fiecare metoda de tratament luata in parte are particularitatea ei de aplicare, de pregatire, de dotare iar eu am sa ma opresc numai putin la Cromoterapie sau Terapia Culorilor. Terapia culorilor sau cromoterapia se raporteaza la metode de stimulare prelungite.

Tratamentul in sine presupune folosirea:
– marcherilor
– cariocelor colorate
– oja
– autocolantelor de diferite culori

Tratamentul se poate face pe toata suprafata unghiei sau numai pe o portiune anume.
In functie de afectiune, unghia este lasata vopsita pe o durata de timp de la cateva ore pana la cateva zile.

Aceasta terapie este foarte indicata pentru femei de toate varstele si mai cu seama trebuie stiuta si de manichiuristele cu pregatire in domeniu.

In spatiul din jurul lor se gaseste o cantitate colosala de unde cu diferite caracteristici de frecventa. Mai mult decat atat fiecarui organ ii corespunde o culoare si o frecventa concreta.

vopsirea unghiei

La vopsirea unghiei intr-o anumita culoare ce corespunde caracteristicilor de frecventa ale unui organ, are loc o interactiune rezonatoare a regiunii unghiei cu undele de aceeasi frecventa si lungime care o inconjoara.

Cu alte cuvinte, undele culorilor parca “se atrag” in regiunea unghiei, rezultatul acestei interactiuni fiind intarirea schimbului energetic prin intermediul regiunii vopsite. Aceasta se reflecta in cresterea activitatii functionale a organelor, legate cu unghia respectiva.

Tot asa, exista si unde care provoaca o actiune de stopare asupra organelor concrete.

Daca pentru vopsirea unei unghii vom folosi oja de o anumita culoare avand caracteristici de stopare, de respingere, cantitatea energiei din organele aflate in legatura cu aceasta unghie se va micsora. Inainte de a va da numai un exemplu, am sa fac precizarea ca exista o departajare clara in aplicarea culorilor pe unghiile degetelor mainii stangi si a piciorului stang, fata de culorile aplicate pe unghiile degetelor mainii drepte si a piciorului drept.

Si acum exemplul: aplicarea ojei de culoare rosie pe unghia degetului aratator al mainii stangi duce la cresterea energiei in intestinul subtire. Aceeasi oja de culoare rosie aplicata pe unghia tot a degetului aratator dar al mainii drepte, provoaca efect de franare a energiei in intestinul gros.

Unghia de la degetul mare este clasificata, indeplineste functia elementului 7, lumina si se recomanda culori sidefate alb, auriu, argintiu, culorile luminii. Restul culorilor pentru celelalte unghii ale degetelor maini drepte si stangi vi le impartasesc la prima sedinta de terapia unghiilor.

Doamnelor si domnisoarelor, nu este o rusine, si sa nu va temeti de ce nu vor spune anumite persoane (de sex feminin sau masculin) despre culoarea unghiilor dumneavoastra. Esential in toata terapia asta este ca inima, plamanii si alte organe ale intregului organism, sa primeasca din belsug energia de care au nevoie, sa nu stopam aceasta energie de teama ca anumite persoane isi vor da coate de neacceptare. Este problema dumneavoastra, este sanatatea dumneavoastra de care aveti atata nevoie.

Va doresc tuturor, indiferent de sex, de religie, de varsta, multa sanatate, fericire, dragoste si iubire! Pace si lumina in suflet!

Sursa de inspiratie: SU JOK, TERAPIA UNGHIILOR
Autor: Profesor Park Jae Woo