februarie 9, 2017 by adminVL
SISTEMUL MERIDIANELOR CORPULUI OMENESC II
– Meridianul inimii al mainii
– Meridianul intestinului subtire al mainii
– Meridianul vezicii urinare al piciorului
– Meridianul rinichiului al piciorului
– Meridianul pericardului al mainii
– Meridianul celor 3 focare al mainii
– Meridianul vezicii biliare al piciorului
– Meridianul ficatului al piciorului
Meridianele care sunt conectate cu organele parenchimatoase adica cele care detin energie si sunt pline:
-inima
-plamanii
-ficatul
-rinichii
-splina
-pericardul
Iar cele care traverseaza partile laterale interioare ale corpului sunt denumite meridiane Yin. Cele care sunt legate de organele cavitare (goale) nedetinatoare de energie, cavităţile nazale, cavitatea bucală, stomac, intestin, vezică urinară, uter, vagin, vase si care strabat partile laterale exterioare ale corpului sunt catalogate drept meridianele Yang.
In afara celor 12 meridiane principale un rol important il au si cele 8 meridiane extraordinare, denumite si extrameridiane.Ele nu comunica direct cu organele detinatoare de energie dar au un rol foarte important.
Atunci cand energia Reiki care circula prin cele 12 meridiane principale si este in exces, si asta se poate intampla numai daca fiecare om sanatos al acestei planete, face macar o data pe saptamana o sedinta de terapie Reiki, ea va umple si cele 8 extrameridiane, fiind stocata acolo.
In momentul in care energia Reiki din cele 12 meridiane principale este insuficienta, datorita mai multor factori: efort, gandire negativa, stres, consumul de alcool, dusmanie, neiertare etc., energia stocata in cele 8 extrameridiane se va intoarce in meridianele principale, ramanand astfel fara rezerva de energie Reiki, care nu poate fi completata la loc decat prin terapii alternative Reiki, Karuna Reiki, Proceduri Energetice Superioare, Bioenergoterapie.
Cele 12 meridiane principale sunt asemuite cu niste rauri care transporta energia Reiki,iar cele 8 extrameridiane sunt asemuite cu niste lacuri.
Functia principala a celor 8 extrameridiane este aceea de a regla funtionarea meridianelor principale.
Energia Reiki Ki, sangele si asa-zisele “fluide ale corpului omenesc” sunt coniderate de medicina traditionala Chineza ca fiind substantele fundamentale ce intretin activitatile vitale ale organismului uman. Ele reprezinta suportul material al fiziologiei organelor Zang-Fu, tesuturilor si meridianelor.
Complexul Zang și Fu este format din sase organe Zang și șase organe Fu. Cele sase organe Zang sunt: inima, pericardul, plămânul, splina, ficatul și rinichii. Cele șase organe Fu sunt: vezica biliară, stomacul,esofagul, intestinul gros, intestinul subțire, vezica urinară și cele trei zone ale cavității corpului, numite și Triplu Încălzitor.
Zang și Fu sunt clasificate în funcție de diferitele caracteristici ale funcțiilor acestora. Cele sase organe Zang au rol principal în producerea și înmagazinarea esenței QI (KI), sânge, și a fluidelor din corp. Cele șase organe Fu au rol de adăpostire și digerare a alimentelor, absorbția substanțelor nutritive, transmiterea și excretarea deșeurilor. După cum spune Suwen: „Cele sase organe Zang stochează QI-ul esențial și regularizează fluxul acestuia. Cele șase organe Fu transformă și transportă substanțele fără să le depoziteze și pentru acest motiv, ele pot fi supra-încărcate, dar nu pot fi umplute la întreaga capacitate”.
QI sau KI este prea “rarefiat”pentru a putea fi vizualizat cu ochiul liber, iar existenta sa se manifesta prin functiile organelor interne. De aceea aceasta energie Reiki este denumita ca fiind o energie foarte fina care patrunde atat de adanc in organismul uman si duce la vindecari miraculoase.
Clasificarea si producerea Qi-ului in corp.
Energia din corp, in functie de sursa, functie si distributie este denumita diferentiat, ceea ce sugereaza anumite nuante calitative, folosind urmatoarea terminologie:
-energie primordiala
-energie pectorala
-energie trofica
-energie de aparare
ENERGIA PRIMORDIALA isi are radacina in rinichi (vedeti ce rol impartant au aceste organe ) si se raspandeste in intreg corpul prin “cele trei focare”.
Meridianul Trei Focare (TF) se compune din trei parti: superioara, mijlocie si inferioara. Partea superioara functioneaza ca un distribuitor al esentei inimii si plamanilor. Zona de mijloc este cea la nivelul careia splina si stomacul realizeaza digestia si hrana. Partea inferioara reprezinta un canal de drenaj prin care rinichii si vezica urinara excreta reziduurile.
Meridianul Triplu Incalzitor sau Trei Focare – functioneaza intre orele: 21,00-23,00. Localizare : meridianul incepe in varful degetului inelar, traverseaza prin spatele mainii peste cot, umar si trapezul superior unde se roteste prin spatele gatului, in jurul urechii si se opreste la marginea sprancenei. Blocajele pe acest meridian au urmatoarele manifestari:
– senzaţie de frig
– infectii ale urechii, amigdalita, dureri in gat, ganglioni umflati
– probleme la ochi, cataracta
– maini si picioare reci, transpiratie excesiva
– lipsa de energie, sindrom de oboseala cronica
– tulburari ale ciclului menstrual
– par subtiat, piele uscata
ENERGIA PECTORALA ia nastere din energia curata care este inspirata de plamani, cu QI-ul provenit din esenta hranei, care este produs de splina si stomac. Aceasta energie favorizeaza functionarea plamanilor, sustine functia inimii de guvernare a sangelui si vaselor sangiun.Tot ce este legat de circulatie,raceala si caldura din organism,abilitatea de a misca cele patru membre este dependent de energia pectorala.
Energia activeaza intens la nivelul organismului,raspandindu-se cu usurinta in toate zonele sale. NU exista nici o portiune a corpului omenesc unde sa nu existe energie sau aceasta sa nu poata patrunde.Daca miscarea energiei inceteaza cum se intampla in multe cazuri si apar blocaje,boli ale organelor interne, terapia Reiki readuce si restabileste aceasta energie la parametrii functionali, iar toate activitatile vitale isi reiau activitatea.
Cand energia este abundenta asa cum se intampla dupa mai multe sedinte de terapie Reiki, ea asigura o stare buna a sanatatii, din punct de vedere fizic, psihic, emotional si spiritual.Cand aceasta energie este insuficienta, apare slabiciunea, apar problemele medicale si de aceea se spune ca:”Energia KI (QI) este radacina corpului omenesc, iar trunchiul si frunzele se usuca fara radacina”.
Care sunt functiile energiei:
– functia de dezvoltare este legata de cresterea si dezvoltarea organismului, fiziologia organelor pline creatoare de energie (inima, ficatul, rinichi, palmanii, pericardul si splina) si meridianelor, circulatia sanguina si distributia fluidelor corporale. Pot apare deficiente energetice grave care afesteaza dezvoltarea si aparitia unor modificari patologice. De aceea insist eu pe acea postare cu titlul, Sarcina (graviditate)” pentru ca energia insuficienta atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere duce la crestere intarziata a fatului, hipofunctie a organelor zang fu (inima, ficatul, rinichi, palmanii, pericardul si splina) si a meridianelor.
– functia de incalzire adica temperatura normala a corpului este mentinuta si ajustata de catre energia ki(japoneza)si Qi(chineza),aceasta energie domina incalzirea corpului.
– functia de aparare are rolul de a apara suprafata corpului, impiedicand patrunderea factorilor patogeni exogeni.
Daca boala s-a instalat, rolul terapiei Reiki este acela de a curata si energiza chakrele organismului si de lupta impotriva bolii ,pana la eliminarea ei si insanatosirea organismului.
– functia de control are rolul ca aceasta energie Reiki sa verifice sa regleze si sa controleze anumite substante din corp si produsi metabolici, precum si procese ca: circulatia sanguina, transpiratia, mictiunea, emisia de lichid seminal.
Daca aceasta functie este perturbata pot apare:
-excesul de transpiratie,
-incontinenta urinara,
-ejacularea prematura,etc.
– functia trofica. Principala forma prin care se realizeaza aceasta functie este Ying Qi – care este energia nutritiva sau energia de intretinere care se scurge prin vasele de sange si curpinde energia prezenta in legaturile chimice din compusii alimentari legaturi naturale, stabilite sub puterea energiei cosmice adica energia Reiki.
Formarea si circulatia sangelui.
Sangele este produs prin activitatea urmatoarelor organe:
-splina,
-stomac,
-inima,
-plamani,
-ficat
-rinichi
Inima joaca rolul fortei propulsoare a sangelui, splina controleaza sangele impiedicand iesirea sa din vase, ficatul asigura continuitatea fluxului energetic, stocheaza sangele (25% din cantitatea de sange este stocata in ficat) si regleaza debitul.
FUNCTIILE SANGELUI:
-cand ficatul primeste sangele,el naste vederea
-cand picioarele primesc sangele, ele sunt capabile sa mearga
-cand palmele primesc sangele, ele pot sa tina
-cand degetele primesc sangele, ele pot sa tina.
Sangele este un element fundamental si pentru activitatea mentala. Este stiut faptul ca regiunea capului primeste cea mai mica cantitate de sange din tot corpul.Prin terapia Reiki si mai multa miscare, acea cantitate de sange stocata la nivelul ficatului, se pune in circulatia si astfel capul primeste mai mult sange. Un aport bun de sange asigura o minte mai clara si un spirit viguros.
Relatiile “Energie-Sange-Fluidele corpului”
Energia este comandantul sangelui (adica energia Reiki) iar sangele este mama energiei. Se spune ca “circulatia energiei duce la circulatia sanguina”,pentru ca energia inimii domina curgerea sangelui prin sistemul vascular, energia palmanilor asigura distributia sa normala, iar energia ficatului mentine fluxul energetic continuu prin tot organismul.
Sursa: Lumea Minunata A Qigong-Ului – Cezar Culda