februarie 9, 2017 by adminVL
SISTEMUL MERIDIANELOR CORPULUI OMENESC I
Pentru a intelege mai bine legatura care exista si se creeaza intre energia Reiki si meridianele corpului, am sa va prezint in continuare ce sunt meridianele, care este rolul lor in organism, cate sisteme de meridiane exista si multe alte alte informatii utile. In acest material am sa ma axez mai mult pe legatura dintre Energia Reiki, Energia Karuna Reiki, Procerurile Energetice Superioare, Bioenergoterapia-Chirurgia Spirituala si Sistemul (sistemele) de meridiane din organism.
Corpul omenesc are un sistem special de meridiane care leaga exteriorul corpului cu interiorul acestuia, partea superioara cu cea inferioara cat si toate organele interne. In interiorul corpului omenesc sunt 12 meridiane principale care sunt conectate cu organele interne.
In exterior ele fac legatura cu:
– articulatiile
– membrele inferioare si superioare
– cu alte tesuturi superficiale ale corpului omenesc.
Meridianele, constituind trunchiul principal sunt dispuse astfel:
– longitudinal si in interiorul corpului
– colateral care sunt ramificatii ale meridianelor, dipuse transversal si superficial.
Sistemul meridianelor si colateralelor include:
-12 meridiane principale
-8 extrameridiane
-15 meridiane colaterale
-12 meridiane divergente
-12 regiuni musculare
-12 regiuni cutanate.
Meridianele si colateralele sunt distribuite atat in interior cat si la exteriorul corpului. Rolul acestor meridiane principale si colaterale este acela de a transporta energia Reiki Ki (sau Qi), cea care este forta vietii ce sta la baza tuturor lucrurilor si fiintelor. Qi poate fi definit drept un camp informational care leaga toate fiintele intre ele si cu mediul inconjurator. Qi mai este denumit si “respiratia vietii” si sangele, pentru a hrani organele, pielea, muschii, tendoanele si oasele.
Prin natura lor, cele 12 meridiane principale sunt diferentiate folosind termenii Yin si Yang.
Yin și Yang sunt două concepte religioase care își au originea în filozofia și metafizica chineză. Aceste concepte reprezintă forțele primordiale și complementare ce compun universul și toate componentele acestuia.
Yin se traduce literal prin “loc întunecos, pantă (deal) nordică, mal (râu) sudic; noros, sumbru” este elementul întunecat; el este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, și corespunde nopții.
Yang “loc însorit, pantă (deal) sudic, mal (râu) nordic; strălucire solară” este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strălucitor, masculin și corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apă și de pământ, în timp ce Yang este simbolizat de foc și vânt.
O descriere a modului de funcționare a principiilor Yin și Yang găsim la Bruce Lee, citat de Cyrille Javary:
Atata vreme cat vom persista în a separa Yin și Yang nu putem spera să-i atingem… dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.
Într-adevăr, cuplul Yin și Yang poate fi reprezentat sub forma unor forțe sau tendințe complementare care constituie infrastructura dinamică a universului. Astfel, filozofia Yin și Yang poate fi explicația adecvată a schimbărilor în univers (atît pe plan uman, cît și pe cel al fenomenelor naturii).
În basmele occidentale, inevitabil binele distruge răul. Însă în Orient, ideea fundamentală este de a armoniza cele două forțe, reprezentate de Yin și Yang. Astfel, când una dintre cele 2 forțe încearcă să se extindă (să o înghită pe cealaltă), automat apare în interiorul ei, în forma absoluta și perfecta (cercul), forța opusa. Pentru a elimina total una dintre cele 2 forțe, trebuie distruse amândouă. Pe scurt nu poate exista una fără cealaltă, iar în orice rău exista cel puțin o fărâmă de bine la fel cum în orice bine exista o urma de răutate.
1. Meridianele Yin curg de jos in sus si apartin organelor pline, care sunt plamanii, inima, splina, rinichii, ficatul si pericardul. Organele de tip Yin au rolul de a transforma, stoca si distribui chi-ul si sangele in intregul corp. Aceste organe sunt afectate mai ales in cazul bolilor si afectiunilor de lunga durata.
2. Meridianele Yang curg de sus in jos si apartin pielii, muschilor, dar si organelor goale: stomacul, intestinul subtire, intestinul gros, vezica biliara si vezica urinara. Organele de tip Yang hranesc corpul si elimina rezidurile, fiind adesea implicate in fazele incipiente sau acute ale bolilor. Conform cu natura viscerelor (totalitatea organelor care se află în marile cavități ale corpului omenesc) si a traseelor pe care le parcurg, meridianele sunt impartite in continuare in:
– trei meridiane Yin ale mainii
– trei meridiane Yang ale mainii
– trei meridiane Yin ale piciorului
– trei meridiane Yang ale piciorului.
Aceste meridiane se leaga intre ele dupa urmatoarele reguli:
– cele trei meridiane Yin ale mainii pleaca din piept si trec prin brat pentru a se uni cu cele trei meridiane Yang ale mainii
– cele trei meridiane Yang ale mainii pornesc din palma si trec prin cap pentru a se uni cu cele trei meridiane Yang ale piciorului
– cele trei meridiane Yang ale piciorului pleaca din cap si ajung in talpa pentru a se uni cu cele trei meridiane Yin ale piciorului.
– cele trei meridiane Yin ale piciorului care pleaca din talpa si ajung in piept unde se unesc cu cele trei meridiane ale mainii.
Deplasarea energiei si a sangelui de-a lungul celor 12 meridiane principale este continua si are un caracter circular. Ea porneste de la meridianul plamanului, al mainii, traverseaza toate celelalte meridiane principale pe care o sa le enumar imediat, ajungand la ultimul dintre ele, meridianul ficatului, al piciorului si apoi intra din nou in meridianul plamanului al mainii pentru a porni un nou ciclu.
Iata mai jos traseul sangelui si al energiei prin cele 12 meridiane:
– Meridianul plamanului al mainii
– Meridianul intestinului gros al mainii
– Meridianul stomacului al piciorului
– Meridianul splinei al piciorului
Sursa: Lumea Minunata A Qigong-ului – Cezar Culda