PSIHOTERAPIE ŞI ENERGOTERAPIE I

-I-

PSIHOTERAPIE ŞI ENERGOTERAPIE I

      Dacă am pledat, deja, în favoarea legăturii dintre psihologie şi astrologie, voi face acelaşi lucru în ceea ce priveşte terapia psihologică, sau psihoterapia, şi terapia energetică, sau energoterapia.

      Astăzi, când părăsim, uşor-uşor, tărâmul prejudecăţilor, descoperim că o vindecare completă implică nu doar stratul anatomic sau organic al fiinţei, ci şi straturi mai subtile, care au propria lor legitate interioară şi un mod specific de funcţionare.

      Referindu-mă la tehnica eliberării emoţionale, am atins subiectul meridianelor energetice şi al nadis-urilor, care merită un studiu aparte şi amănunţit. În articolul de faţă voi încerca însă să spun câte ceva nu despre meridiane, ci despre despre structurile subtile ce completează şi dirijează lucrarea acestora, anume despre centrii energetici principali şi despre influenţa acestora asupra stării noastre de sănătate fizică şi psihică. Aceşti centri, numiţi şi chakre, sau vortexuri, roţi de energie reprezintă de fapt nişte puncte de comandă şi de control folosite de Divin, în vasta şi uluitoarea sa lucrare, pentru a asambla între ele şi pentru a coordona funcţionarea corpurilor energetic şi fizic. Îi putem totodată asemui unor acumulatori şi transformatori ai energiei cosmice, care au şi rolul de a integra, în corp, această energie, în vreme ce meridianele constituie reţeaua de distribuire a acesteia.

      Într-adevăr, cei dotaţi cu clarvedere au descoperit că acest aşa-numit corp energetic reprezintă, de fapt, un fel de dublură a corpului fizic, având aceeaşi formă cu acesta şi practic încadrându-l. În condiţiile în care fizica cuantică a dovedit că materia nu înseamnă altceva decât energie condensată, am putea avansa ideea că nu corpul energetic este o emanaţie a corpului fizic, ci invers, însă îi las pe alţii să dezbată pe această temă.

      Dincolo de orice polemică, un fapt este sigur, prin centrii energetici de bază, a căror dispunere urmează linia coloanei vertebrale, noi, ca fiinţe multdimensionale, ne alimentăm din energia infinită din jur, numită în atâtea feluri (chi, qi, mana, prana), cea care de fapt întreţine viaţa şi care poate fi asimilată suflării divine sau Duhului Sfânt. Acest duh de viaţă, cum îl putem numi, este prezent în fiecare din noi şi lui îi datorăm, toţi, până la urmă, existenţa noastră, aici şi în altă parte. Prin Duhul Sfânt am căpătat şi noi prezenţă, sens şi menire în etern, nu doar anumite figuri religioase(mitizate) din diverse culturi, însă intrăm într-un alt subiect spinos. Să revenim la centrii energetici sau chakre.

      Sunt un vechi lucrător cu energia şi am observat, de-a lungul timpului, cum orice dereglare, cât de mică, a vreunei chakre afectează, într-o măsură sau alta, buna funcţionare a organismului, dar şi a minţii noastre. Ca psihoterapeut am luat foarte în serios de la început aspectul energetic, dar de când sunt şi maestru Reiki aceste percepţii s-au acutizat şi m-au mobilizat mai mult în a găsi calea care să îmbine, cât mai armonios, tratarea omului cu maximă răspundere la nivelurile fizic, mental şi energetic.

      Descoperirea mea principală este că oricât te-ai strădui să “repari” sau să “dresezi” mintea, prin tot felul de tehnici bazate pe analiză şi autoanaliză, (re)motivare, dialog etc. nu vei ajunge foarte departe dacă nu reglezi centrii energetici şi nu le redai mersul normal, pentru ca apoi să te ocupi şi de alte eventuale blocaje energetice, dar şi mentale, restante. În acest scop, trebuie însă să ştii, întâi, care este zona guvernată de un vortex energetic şi la ce gen de simptome poate da naştere o funcţionare deficitară a sa. În materialul de faţă voi viza doar aceste simptome, nu şi descrierea propriu-zisă a roţilor de energie (făcută pe foarte multe site-uri) insistând asupra celor de ordin psihic, dar făcând referire uneori şi la anumite manifestări fizice datorate activităţii perturbate a chakrelor.

Muladhara

Muladhara

      Chakra-rădăcină – situată în zona coccisului, la baza coloanei vertebrale. Culoare asociată, roşu. Element asociat, pământ. Simbolizată de un lotus cu patru petale. Posibile probleme datorate unei proaste funcţionări a acesteia:

Mental/Psihic Fizic
Confuzie Oboseală cronică
Sentimentul de indaptare şi dezrădăcinare Constipaţie/Diaree
Lipsa de direcţie şi concentrare

Intoxicare cu metale grele, mercur

Convingerea că nimeni nu vrea să te ajute

Insuficiente minerale în corp

Sentimentul de neimportanţă Boli autoimune
Comportament agresiv şi violent

Probleme de colon (cancer)

Furie Obezitate
Frica inexplicabilă de a nu muri de foame  
Lăcomie  
Încăpăţânare excesivă  
Neglijenţă  
Sentimentele de ruşine şi vină  
Anorexie/bulimie  

Trăirea în trecut, incapacitatea de a te detaşa de anumiţi oameni, situaţii sau locuri

 

Sursa: http://www.cabinetpsihologie-michaelgrecu.ro/1513-2/
Partea I, Partea II, Partea III.

#energoterapie#PSIHOTERAPIE