CE ESTE INTELIGENTA INIMII?

      De-a lungul marii parti a istoriei consemnate, in scrieri si in traditiile orale ale multor diverse culturi, oamenii au crezut cu tarie intr-o inima inteligenta. Ca si copii, ni s-a spus adesea sa ne urmam inima pentru a gasi raspunsul. Cand am facut-o, am gasit adesea putere de patrundere sau claritate asupra problemei cu care ne-am confruntam.

Insa apoi pe masura ce am crescut mai mari, am adoptat despre inteligenta punctele de vedere pe care le-am invatat la scoala: ca abilitatea de a invata, intelege, rationa si pune in aplicare cunoasterea era o functie a creierului din cap. Nu ne-a venit niciodata in minte ca simtul intuitiv sau claritatea pe care am dobandit-o ascultandu-ne inima avea ceva de-a face cu inima mea fizica. Asa ca este oarecum firesc ca atunci cand veti citit despre cercetari asupra “inteligentei inimii”, sa ramaneti fascinati, asa cum mi s-a intamplat si mie.

In timpul anilor 1960 si ’70 fiziologii John si Beatrice Lacey au condus cercetari care au aratat ca inima de fapt comunica cu creierul in feluri care afecteaza enorm modul cum percepem lumea din jurul nostru si reactionam la aceasta. Astazi, la mai mult de o jumatate de secol dupa ce ei si-au inceput cercetarile, stim cu mult mai mult despre inima inteligenta: Inima ne trimite semnale emotionale si intuitive pentru a ne ajuta sa ne guvernam vietile.

Inima directioneaza si aliniaza multe sisteme din corp, astfel incat ele sa poata functiona in armonie unele cu altele. Inima are propriul ei sistem nervos complex si independent cunoscut ca si “creierul inimii”.

Creierul independent al inimii si sistemul ei nervos transmite informatia catre creierul din craniu, creand un sistem de comunicatie duplex intre inima si creier. Inima isi ia multe din propriile ei decizii. Inima incepe sa bata in fatul nenascut inainte ca organul gandirii, creierul sa fie format, un proces pe care savantii il numesc autoritmic. Fiintele umane isi formeaza un creier emotional cu mult inainte de unul rationala, si o inima care bate, inainte de amandoua.

Cercetatorii de la diferite institutii au inceput sa arate in anii 1980 si ’90 ca succesul in viata depinde mai mult de abilitatea unui individ de a-si gestiona eficient emotiile decat de abilitatea intelectuala a creierului din cap. Aceste descoperiri au avut in mod natural ca rezultat dorinta oamenilor de a sti cum sa insufle inteligenta emotiilor lor.

Doc Childre a fondat Institutul de Matematica a Inimii (Institute of HeartMath – IHM) in 1991 pentru a studia inteligenta inimii. Savantii de la IHM au expus o teorie cum ca inteligenta inimii de fapt transfera inteligenta emotiilor si insufla puterea managementului emotional.

Cu alte cuvinte, inteligenta inimii este in mod real sursa inteligentei emotionale. In cartea Solutia matematicii inimii/The HeartMath Solution, scrisa de Doc Childre si de asociatul sau si multa vreme purtatorul de cuvant al HeartMath, Howard Martin, ei explica:

“Din cercetarea noastra de la Institute of HeartMath, am concluzionat ca inteligenta si intuitia sunt elevate cand invatam sa ascultam mai profund de propria noastra inima. Prin invatarea descifrarii mesajelor pe care le primim de la inima noastra, noi dobandim perceptia ascutita necesara pentru a ne gestiona eficient emotiile in mijlocul schimbarilor de viata.

Cu cat mai mult invatam sa ascultam de inteligenta inimii si sa o urmam, cu atat mai educate, echilibrate si coerente devin emotiile noastre. Fara influenta calauzitoare a inimii, cadem cu usurinta prada emotiilor reactive precum insecuritatea, mania, frica si blamarea, ca si altor reactii si comportamente care ne seaca de energie.”

Cercetarile de inceput ale HeartMath au gasit ca emotiile negative ne scot sistemul nervos din starea de echilibru. Cand s-a intamplat acest lucru, ritmul inimii devine dezordonat, si apare zimtat pe un ecran monitor cardiac. Inima a comunicat acea dezordine/tulburare creierului si rezultatul a fost inhibitia corticala. Emotiile pozitive, prin contrast, au fost gasite ca sporind ordinea si echilibrul in sistemul nervos si producand ritmuri line, armonioase ale inimii, ritmuri care au amplificat abilitatea oamenilor de a percepe clar lumea din jurul lor.

Cercetarile HeartMath definesc inteligenta inimii ca fiind fluxul de constientizare, intelegere si intuitie pe care il experimentam atunci cand mintea si emotiile sunt aduse pe un aliniament coerent cu inima. Acest flux poate fi activat prin practica autoinitiata, si cu cat mai mult acordam atentie cand simtim ca inima ne vorbeste sau ne calauzeste, cu atat mai mare este abilitatea noastra de a accesa mai frecvent aceasta inteligenta si calauzire. Inteligenta inimii se afla la baza organizarii celulare si calauzeste si face sa evolueze organismele catre ordine constientizare si coerenta sporita a sistemelor lor corporale.

Inima este departe de a fi doar o pompă pentru circulația sângelui, conform cercetărilor de la institutul HeartMath. Cercetătorii de la institutul HeartMath atrag atenția că trezirea inteligenței inimii nu este deloc ceva banal, fiind vorba de trezirea unor capacități latente ignorate. Ei au descoperit că inima are propriul sistem nervos, o rețea sofisticată și funcțională de neuroni (peste 40.000), descrisă ca fiind „creierul inimii“.

Acest mic „creier“ conferă inimii capacitatea de a evolua independent, de a procesa informații, de a lua decizii și chiar o anume capacitate de învățare și un tip de memorie. În esență, se pare că inima este cu adevărat un sistem inteligent. De asemenea, studiile relevă că inima este o glandă hormonală care influențează profund funcționarea creierului și a corpului. Ea produce oxitocina cunoscută ca hormonul atașamentului. Știința abia începe să înțeleagă efectele câmpurilor electromagnetice produse de inimă, dar este clar că informațiile conținute de acestea pot juca un rol vital în sincronizările corpului uman și pot afecta persoanele din jurul nostru. Cercetările au mai arătat că inima este o componentă cheie a sistemului emoțional. Oamenii de știință știu acum că inima este răspunzătoare nu numai de emoții, ci și că semnalele generate de inimă joacă un rol important în determinarea calității experiențelor noastre emoționale.

Terapiile Reiki, Karuna Reiki, Shambala MDH Reiki, vin sa vindece si sa armonizeze inteligenta superioara a intuitiei, trezirea inteligentei inimii, in gestionarea emotiilor, alinierea coerenta a emotiilor cu inima.

Aceste semnale ale inimii influențează profund percepția mediului și funcția cognitivă printr-o rețea de comunicare la nivel cu creierul. În cele din urmă, studiile electrofiziologice riguroase efectuate la Institutul de HeartMath au indicat că inima joacă un rol cheie în intuiție. Se pare că asocierile dintre inimă, gândire și sentimente reprezintă doar o mică parte din ceea ce rămâne să fie descoperit.

Scopul demonstrațiilor științifice este de a arăta că inima ne conectează la o inteligență superioară prin intermediul intuiției. Acest câmp intuitiv este mult mai mare decât capacitatea de percepție a rasei umane. Abilitatea perceptivă se poate dezvolta prin ceea ce înțelepții și filosofii ne-au învățat timp de secole: să ascultăm și să urmăm înțelepciunea inimii. Inima nu este sentimentală. Dimpotrivă, este inteligentă și puternică și se pare că deține promisiunea următoarei etape a dezvoltării umane și a supraviețuirii lumii.

Inteligența a inimii reprezintă fluxul de conștiință și intuiție pe care le simțim atunci când mintea și emoțiile sunt într-o stare de echilibru.

Astazi sunt zeci de documente stiintifice despre cercetarile HeartMath asupra inteligentei inimii si zeci de universitati studiind aplicatiile acesteia pentru autoreglare emotionala, sanatate, performanta academica, dezvoltare intuitiva si multe altele.

Sfatul meu, nu incetati niciodata sa ganditi cu inima

Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.care2.com/greenliving/what-is-heart-intelligence-2.html – inima