mai 10, 2017 by adminVL
LAO TSI NE INVATA CUM SA TRAIM O VIATA INSPIRATA SI PASNICA
Cand vei reusi sa-ti conectezi energia cu taramul divin prin constiinta superioara si practicarea virtutii dezinteresata, va veni transmiterea supremelor adevaruri subtile. Lao Tsi.
Lao Tsi inseamna “Batranul Maestru”, de asemenea mai inseamna si “Copilul Batran”, si a fost considerat de unii ca fiind o fiinta indumnezeita. Cele Patru Virtuti Cardinale sunt gasite in Tao Te Ching, o colectie de maxime care expun principalele invataturi taoiste. Contine 81 de versete poetice scurte pline de intelepciune universala pentru politica, societate si viata personala, si propune sa sprijine armonia personala prin viziunea corecta si intelegerea existentei. Tao (cunoscut si sub numele de Calea sau Dao) si-a uimit cititorii timp de secole cu contradictiile sale criptice si deliberate, dar sugereaza o contemplare profunda cautatorilor, deschizandu-se la variate interpretari si intrebari launtrice.
Tao care poate fi spus, nu este eternul tao. Numele care poate fi numit nu este numele etern. Tao este de asemenea numit si fara nume. Caci fara nume este originea tuturor lucrurilor; caci numita este Mama celor 10000 de lucruri. De-a pururea fara dorinta, se poate vedea misterul, de-a pururea in dorinta, se pot vedea doar manifestarile, iar misterul insusi este poarta catre toata intelegerea. Wayne W. Dyer – Schimba-ti gandurile – schimba-ti viata: Traind Intelepciunea lui Tao.
Tao Te Ching este textul de baza al Taoismului, care a influentat de asemenea Confucianismul si Buddhismul chinez, si este una dintre cele mai traduse lucrari din literatura mondiala. Acest text puternic al lui Tao, drum sau cale a vietii, reflecta forta Universului si chiar Universul insusi. In timp ce multi au incercat sa gaseasca sensul misterului sau, un singur om s-a cufundat in acest text, de-a dreptul traind intelepciunea sa, apoi a extras esenta acestor invataturi antice, misterioase si a expus-o publicul modern.
In 2006, regretatul Wayne Dyer, a fost inspirat a-si petrece cel de-al 65-lea an citind, cercetand si meditand asupra mesajelor lui Lao Tsi, mergand in excursii de reculegere ca sa le practice si, in cele din urma, lasandu-ne scrise intuitiile sale asupra celor spuse de Lao Tsi. Doctorul Dyer a cercetat zece dintre cele mai respectate traduceri ale textului, iar rezultatul acelui an schimbator al vietii a fost cartea sa best-seller Schimba-ti gandurile – Schimbati viata: Traind Intelepciunea lui Tao.
Cunoscut sub numele afectiv de Tatal Motivatiei, dr. Dyer spune ca cele patru virtuti cardinale ale lui Lao Tsi reprezinta cea mai sigura cale de a lasa in urma naravurile si scuzele si de a ne reconecta cu natura noastra originala. “Cu cat viata ta este in armonie cu cele patru virtuti, cu atat esti mai putin controlat de catre ego-ul intransigent.”
Tao ne incurajeaza sa fim in contact cu noi insine, sa ne amintim de noi insine, in special de fiinta noastra profunda, caci atunci cand stii cine esti cu adevarat, atunci descoperi pacea eterna. Lao Tsi echivala diferitele parti ale Naturii cu diverse virtuti. El spunea: “Cei mai buni oameni sunt precum apa, care aduce beneficii tuturor lucrurilor si nu concureaza cu ele. Salasluieste in locuri umile pe care altii le resping. De aceea este foarte asemanatoare cu Calea (Dao).” Fiecare parte a Naturii ne poate aminti de o calitate pe care o admiram si ar trebui noi insine sa o cultivam: puterea muntilor, rezistenta copacilor, voiosia florilor etc.
Pasim in viata curati, cu o cale spectaculoasa in fata noastra, cu potentiale si alegeri nelimitate. Ca sa navigam prin viata noastra si ca sa manevram cum trebuie provocarile si darurile pe care viata ni le proiecteaza, este util sa avem un soi de busola ca sa nu ajungem pe stanci sau pierduti pe mare.
Pentru multi oameni aceasta poate sa fie religie, moralitate, sau sistemele de credinta care le-au fost transmise de catre familie, iar din acestea poate deriva un sentiment de putere si sens prin intermediul puternicei lor busole launtrice provenita din aceasta integritate. Indiferent ce se intampla in viata, intotdeauna se vor intoarce la aceasta maxima, fie ca este vorba, de exemplu, sa conduca din inima sau doar sa fie binevoitori.
Sa realizezi constanta si stabilitatea in viata ta inseamna sa realizezi natura profunda a Universului. Aceasta realizare nu este dependenta de nici o conditie trecatoare interna sau externa, ci mai degraba este expresia propriei naturi spirituale imuabile. Singurul mod de a obtine Calea Universala este de a mentine virtutile integrale ale constantei, statorniciei si simplitatii in viata de zi cu zi. Lao Tsi.
Cele patru virtuti cardinale, sau reguli de a trai viata, pot oferi cadrul pentru o viata plina de sens si pace interioara.
1. Reverenta pentru tot ceea ce este viu
Aceasta virtute se manifesta ca fiind iubire neconditionata si atitudine de respect fata de toate creaturile din Univers, incepand cu noi insine, apoi curgand in mod natural catre toate celelalte. Aceasta reverenta este pentru tot ceea ce este viu, nu doar pentru anumite forme de viata. Inseamna sa onoram toate formele de viata, iar in esenta sa exista o intelegere spirituala innascuta despre cum functioneaza Universul cu adevarat – faptul ca suntem cu totii scantei ale unui singur foc. Cand traim cu reverenta, cu veneratie pentru viata, renuntam la dorinta noastra de a controla si a domina. In mod natural ajungem sa simtim din inima apreciere si recunostinta pentru viata. Aceasta prima virtute este cheia pentru diminuarea ego-ului.
Afirmati-va aceasta cat de des puteti, caci atunci cand va vedeti pe voi insiva intr-o maniera iubitoare, nu aveti altceva de dat mai departe decat iubire. Iar cu cat ii iubiti mai mult pe ceilalti, cu atat mai putin aveti nevoie de vechi tipare de scuze, in mod particular pe acelea in legatura cu invinovatirea. Wayne Dyer.
2. Sinceritate naturala
Aceasta virtute include bunatatea si autenticitatea. Pentru mine, se simte ca si compasiune si o atotcuprinzatoare iubire pentru toate fiintele. Cand suntem sinceri si actionam cu integritate, ne indreptam catre pace si liniste interioara. Avandu-ne constiinta clara, nu mai cartim la nivel interior asupra faptelor noastre necinstite, care pot eroda mintea linistita. Mare parte din acesti patru piloni sunt in legatura cu karma, legea cauzei si a efectului, precum si cu mentinerea echilibrului interior si a curateniei sufletesti. Aceasta virtute este onestitatea, simplitatea si fidelitatea, spune Wayne Dyer. Este vorba de a fi loial tie insuti si de a practica ceea ce predici.
Dupa cum spunea Wayne Dyer, daca gasiti aceste lucruri ca fiind dificil de realizat, incercati sa va afirmati voua insiva urmatoarele: “Nu mai am nevoie sa fiu nesincer si necinstit. Aceasta este cine sunt si aceasta este ceea ce simt.”
3. Blandete
Blandetea este o caracteristica profund puternica. Adesea interpretata ca si slabiciune, blandetea este sensibilitate, respect si reverenta pentru viata. De multe ori, Dalai Lama a rezumat aceasta virtute astfel: “Religia mea este foarte simpla, religia mea este blandetea.” In viata este mult mai important sa fi bland decat sa ai dreptate si sa fi bland mai degraba decat important. Blandetea este umbrela iertarii, acceptarii si iubirii. Este foarte asemanatoare cu termenul yoghin a-himsa, sau non-violenta. Cand renuntam la a avea dreptate si a fi superiori, incepem sa ne acceptam pe noi insine si pe ceilalti, si foarte multe conflicte din vietile noastre pleaca rand pe rand.
Blandetea implica, in general, faptul ca deja nu mai aveti o puternica dorinta inspirata de catre ego de a domina si controla pe ceilalti, fapt care va permite sa va miscati in ritmul Universului. Cooperati cu El, precum un surfer care navigheaza pe valuri in loc sa incerce sa le biruiasca. Blandetea inseamna acceptarea vietii si a oamenilor asa cum sunt, mai degraba decat a insista sa fie asa cum sunteti voi. Pe masura ce practicati acest mod de viata, prihana dispare si va bucurati de o lume pasnica. Wayne Dyer.
4. A fi de ajutor
Atunci cand suntem de ajutor noua insine, cu cuvinte blande, fapte pline de iubire si grija de sine, suntem in mod natural de ajutor celorlalti. Aceasta virtute este canonul de baza al omenirii. Natural, noi suntem fiinte sociale si, in esenta noastra, vrem sa fim cu ceilalti si sa-i ajutam pe ceilalti. Multe experimente arata felul cum oamenii suntem motivati de comuniune si am merge spre aceasta mai degraba decat spre alte lucruri. Cand daruim celorlalti, impartasim si ii sprijinim pe ceilalti, suntem fericiti. Vietile noastre devin semnificative, iar inimile noastre implinite. A fi de ajutor inseamna a fi in serviciul omenirii. A servi cu inima deschisa pentru binele celorlalti, fara vreun gand pentru castigul nostru. A fi de ajutor inseamna, de asemenea, sa avem timp pentru semenii nostri, sa-i ascultam si sa fim acolo pentru ei. Este, practic, blandetea iubitoare in actiune. Poetul persan Hafiz rezuma astfel: “Chiar si dupa tot acest timp, Soarele nu-i spune niciodata Pamantului ‘Imi esti dator!’.”
Cea mai mare bucurie vine din faptul de a darui, de a servi, asadar inlocuiti-va obiceiul de a va concentra exclusiv asupra voastra insiva si asupra a ceea ce aveti de castigat. Cand faceti trecerea catre ai sprijini pe ceilalti in vietile voastre, fara sa asteptati ceva in schimb, va veti gandi mai putin la ceea ce va doriti si gasiti casa buna si bucurie in actul daruirii si servirii. Wayne Dyer.
Lasati aceste patru virtuti sa va parfumeze viata si observati gratia si pacea care va vor veni in cale. Caci fiecare dintre aceste virtuti va aduce un fel de a fi, care este lumina, gratios si mladios si va va ajuta sa va inlaturati tiparele auto-distructive care va saboteaza pacea interioara si fericirea.
Cele patru virtuti cardinale reprezinta o harta a adevarului simplu al Universului. A venera tot ceea ce este viu, a trai cu sinceritatea naturala, a practica blandetea si a fi in serviciul celorlalti inseamna sa fim aidoma campului energetic de unde am provenit. Dr. Wayne Dyer.
Sursa: Lao Tzu’s Four Rules For Living.