ROLUL ENERGETIC AL FICATULUI ÎN ORGANISM

FUNCŢIILE FICATULUI

FUNCŢIILE FICATULUI

1. Asigurã libera circulaţie a energiei
2. Stocheazã sângele
3. Controleazã tendoanele
4. Se manifestã la nivelul unghiilor
5. Se deschide la nivelul ochilor
6. Gãzduieşte– sufletul eteric al ficatului

1. Asigurã libera circulaţie a energiei

      Ficatul este responsabil de funcţionarea armonioasã a tuturor organelor interne, inclusiv de a sa. Caracteristica ficatului este de a „înflori” şi de a înlãtura depresia. Ficatul este sediul emoţiilor negative puternice (ură, mânie). Problemele de ficat vin, în general, dintr-o mânie îndreptată împotriva propriei persoane dar disimulată într-o mânie faţă de altcineva, rezultat al unui conflict între suflet şi mental. Un ficat slab, la nasterea unui copil, arată că, într-o viaţă anterioară, a existat un dezacord între suflet şi mental (uneori chiar şi un dezechilibru) iar icterul are, în acest dezacord, o cauză. Daca în viaţa actuală individul suferă un prejudiciu şi nu va şti să-l îndrepte, icterul poate să se declanşeze. Ficatul este organul care ripostează la supărarile pe oamenii apropiaţi şi păstrează deseori mânie reprimată. Ficatul este sediul celor mai negative emoţii (ura, mânia, furia). Problemele de ficat vin dintr-o mânie îndreptată împotriva propriei persoane, ca rezultat al unui conflict între suflet şi mental. Ficatul suferă la persoanele cărora le place să facă aprecieri dure la adresa celor apropiaţi.

      Stresurile de orice natură au un efect negativ asupra ficatului. Ficatul este un instrument al sufletului şi de aceea tratamentul depresiei nu poate fi despărţit de cel al ficatului.

      Emoţiile au o mare putere asupra ficatului şi a secreţiilor bilei. Emoţiile pozitive – bucuria, buna dispoziţie, voia bună – măresc secreţia bilei, iar supărările o opresc parţial sau complet. Ficatul este foarte sensibil la supărări. Să ne amintim de un proverb popular care spune ca “de supărare i s-a vărsat fierea în sânge”. Supărările agresive cu oamenii apropiaţi determină cancerul ficatului.

      Problemele de vezică biliară arată îngustime de spirit. Icterul se poate declanşa la individul care suferă un prejudiciu pe care el nu-l va şti să-l îndrepte. Hepatita reprezintă rezistenţă la schimbare. Refuzul de a vedea limpede, de a discerne.

      Ficatul este legat şi de credinţă. Credinţa în univers, in energia Reiki, energia Karuna Riki, permite emoţiilor negative să curgă pentru a curăţa ficatul. Problemele cu vezica biliară arată îngustime de spirit, ego exacerbat.

Ficatul

      Ficatul are o relaţie strânsă cu splina (ficatul se află pe partea dreaptă, iar splina pe partea stângă – imediat sub diafragm), ambele organe influenţând digestia – energia şi uşurinţa cu care se produce acest proces. Ficatul controlează şi funcţia diafragmului, acea membrană care separă toracele de abdomen şi care, prin mişcările sale sus-jos în timpul respiraţiei realizează un veritabil „masaj” asupra organelor digestive. Respiraţia profundă, abdominală care apare atunci când o persoană este relaxată, favorizează o funcţionare optimă a digestiei. Orice stare de tensiune, de nervozitate, de frică sau panică, determină o respiraţie superficială şi o dereglare a tuturor funcţiilor digestive.

      Stagnarea energiei ficatului, cauzatã de schimbãri emoţionale, poate afecta funcţia ficatului de menţinere a liberei circulaţii a energiei şi se poate manifesta la urmãtoarele trei niveluri:

Stagnarea energiei ficatului

a) starea emoţionalã
b) digestia / secreţia bilei
c) energia şi sângele

      a) Starea emoţionalã: mintea va putea fi liniştitã numai atunci când ficatul îşi îndeplineşte funcţia menţinerii liberei circulaţii a energiei. De asemenea, armonia energiei şi a sângelui depind de aceastã funcţie a ficatului.

Disfuncţia ficatului este însoţitã de depresie sau de excitaţie. Atunci când energia ficatului stagneazã pot apãrea simptomele: izbucnirea lacrimilor, depresie, paranoia. Dacã apare hiperactivitatea energiei ficatului atunci este posibilã manifestarea unei stãri de irascibilitate, ameţeli, vertij, insomnie, coşmaruri.

In timp ce disfuncţia ficatului conduce adesea la schimbãri emoţionale, în acelaşi fel, o stare de iritare mentalã prelungitã poate afecta libera circulaţia a energiei, asiguratã de ficat.

      b) Ficatul are o influenţã importantã în procesul digestiei. Disfuncţia ficatului poate afecta secreţia şi eliberarea bilei, cât şi funcţia digestivã a splinei şi a stomacului.

Atunci când este afectatã funcţia stomacului de coborâre a energiei pot apãrea senzaţiile de vomã (sau chiar voma), apar sângerãri ale nasului (aceastã situaţie este descrisã de medicina tradiţionalã chinezã prin „atacul stomacului de cãtre energia ficatului”).

Dacã este afectatã şi funcţia splinei de transportare şi transformare, atunci pot apãrea distensia abdominalã şi diareea (medicina tradiţionalã chinezã descrie aceastã problemã ca fiind „lipsa de armonie între ficat şi splinã”).

      c) Deşi plãmânii şi inima deţin rolul principal în circulaţia sanguinã, totuşi aceasta nu poate fi bine îndeplinitã în cazul în care funcţia ficatului de menţinere a liberei circulaţii a energiei nu este bine îndeplinitã. Dacã aceastã funcţie este deficitarã apare stagnarea energiei dar şi a sângelui.

Stagnarea sângelui cauzatã de blocarea funcţiei ficatului de menţinere a liberei circulaţii a energiei duce la simptomele: presiune în piept, dureri în regiunea hipocondriacã, dismenoree şi chiar apariţia unor formaţiuni.

2. Stocarea sângelui

Stocarea sangelui

a) Regleazã volumul sângelui în funcţie de activitãţile fizice

      Ficatul stocheazã sângele şi regleazã volumul acestuia aflat în circulaţie. Volumul sângelui aflat în circulaţie depinde de nevoile organismului. In timpul mişcãrilor viguroase sau al altor activitãţi ale zilei, sângele este eliberat de ficat, crescând volumul sângelui aflat în circulaţie. Pe durata repausului sau al somnului, necesarul de sânge scade şi o parte a sângelui va fi stocat în ficat.

      Atunci când funcţia ficatului (Yang-ul ficatului) este mai slabã este influenţat nivelul energetic al acestuia. Funcţia fiind mai slabã, ficatul va trimite mai puţin sânge în locurile necesare, ceea ce duce la apariţia oboselii. Dacã sângele ficatului (Yin-ul ficatului) este deficient, vor apãrea crampe musculare, ticuri şi tremurãturi ale muşchilor.

b) Reglarea menstruaţiei

Reglarea menstruatiei

      Ficatul este foarte important pentru ginecologie. Dacã funcţia de stocare a sângelui nu este normalã (Yang-ul ficatului scãzut), atunci vor apãrea probleme legate de menstruaţie: amenoree sau oligomenoree.

Atunci când ficatul are un exces (ficatul este cald) (Yang-ul ficatului în exces) poate surveni metroragia. Dacã energia ficatului (Yang-ul ficatului) stagneazã, va stagna şi sângele ficatului (simptome: dismenoree, cheaguri de sânge).

Proasta funcţionare a ficatului afecteazã energia din extrameridianele Renmai şi Chongmai, care au o strânsã legãturã cu uterul.

Sângele ficatului (Yin-ul ficatului) şi funcţia ficatului (Yang-ul ficatului) se condiţioneazã reciproc. Atunci când existã o deficienţã a sângelui sau un exces (cãldurã), va fi influenţatã negativ şi funcţia ficatului.

Dacã funcţia ficatului nu este normalã va fi influenţatã calitatea sângelui. De exemplu, dacã existã un exces al funcţiei ficatului (cãldura ficatului) atunci şi sângele va fi cald, apãrând eczeme, erupţii pe piele, ş.a.m.d.

3.Controlarea tendoanelor

Controlarea tendoanelor

      Tendoanele sunt ţesuturile principale ce leagã articulaţiile şi muşchii, controlând mişcarea membrelor. Activitatea tendoanelor (de contractare sau de relaxare) este influenţatã de sângele ficatului, ce le hrãneşte şi le umezeşte.

Deficienţa sângelui ficatului (Yin-ului ficatului) va duce la o slabã hrãnire a tendoanelor, ceea ce genereazã spasme, contracturi, flexie şi extensie slabe, amorţeli în membre, crampe, tremurãturi, slãbiciunea muşchilor, ş.a.m.d.

Observaţie:
Ficatul controleazã tendoanele, adicã aspectul contractil al musculaturii. Splina controleazã muşchii, volumul acestora. Probleme ficatului afecteazã mişcãrile, în timp ce problemele splinei influenţeazã negativ masa musculaturii, provocând atrofia acesteia.

4. Se manifestã la nivelul unghiilor
      Atunci când sângele ficatului este suficient, unghiile vor fi puternice.
Deficienţa sângelui ficatului duce la muierea şi la subţierea unghiilor, sau chiar la deformarea lor.

5. Se deschide la nivelul ochilor
      Meridianul ficatului este conectat cu ochii. Sângele ficatului hrãneşte şi umezeşte ochii, dându-le capacitatea de a vedea. Insuficienţa sângelui ficatului poate genera miopie, vedere neclarã, ochi „uscaţi”. Cãldura ficatului poate duce la apariţia durerilor la nivelul ochilor, senzaţia de arsurã.

6. Gãzduieşte sufletul eteric (Hun)
      Cele 5 tipuri de Shen(Zeu) sunt spirite asociate cu fiecare sistem-organ Yin ale corpului: Inima, Rinichi, Splina, Ficat si Plamani.

Cele 5 tipuri de Shen

      Sufletul eteric este cel care dã capacitatea de a fi de neclintit, de a face planuri, de a fi hotãrât, de a avea atitudini creative. Atunci când apare excesul la nivelul ficatului, sufletul eteric este cel care va genera furia.

      Energia ficatului ascensioneazã asemenea unui copac (ficatul corespunde elementului lemn). Ficatul are legãturã cu creşterea, în sensul de creştere personalã, de capacitatea de a te transforma. „Impotmolirea” este legatã de o stagnare a energiei ficatului.

      Ficatul genereazã capacitatea de a face planuri. Se spune cã el este asemenea unui general de armatã. Vezica biliarã dã abilitatea de a lua decizii, ficatul şi vezica biliarã fiind strâns legate.

Ficatul

Sursa: hranasufleteasca.com si partial cateva rânduri au fost preluate din cartea Maestrului Cezar Culda: „Medicina Tradiţionalã Chinezã şi Qigong-ul Terapeutic”©.

Reiki

#ROLUL ENERGETIC AL FICATULUI